• Vianočné koledovanie
            • Vianočné koledovanie

              17. 1. 2024

              Neoddeliteľnou súčasťou vianočných sviatkov sú nepochybne vianočné koledy, piesne s vianočnou tematikou. Pripomínajú nám význam vianočných sviatkov a pomáhajú nám spojiť sa s  týmito dôležitými hodnotami. Mestské kultúrne stredisko  v Sabinove už tradične pripravilo podujatie s názvom Vianočné koledovanie, ktoré pár dní pred najkrajšími sviatkami v roku navodilo čarovnú atmosféru. V parku na námestí sa predstavili koledníci z materských, základných škôl pôsobiacich v našom meste. Nechýbali ani vinšovníci zo Základnej školy Komenského. Žiaci pod vedením pani učiteliek Ivety Rákošovej a Márie Liptákovej zaspievali známe koledy, ktoré zahriali pri srdci aj v tomto chladnom počasí.

              Mgr. Mária Liptáková

          • Poplatky do ŠJ za január 2024
            • Poplatky do ŠJ za január 2024

              5. 1. 2024

              Poštové poukážky na mesiac január 2024 sa vydávajú od 05.01.2024. Poplatky za január 2024 sú nasledovné:

              Prvý stupeň ZŠ          3,00 €

              Druhý stupeň ZŠ        3,00 €

              Gymnázium DSA        18 x 1,70 = 30,60 + 3,00 = 33,60 €

              Spojená škola             18 x 1,70 = 30,60 + 3,00 = 33,60 €

              Dospelí ZŠ                  18 x 0,69 = 12,42 €

              Dospelí gym. DSA       18 x 4,71 = 84,78 €

              Žiaci základnej školy môžu uhradiť poplatky za január až jún 2024 jednou platbou v sume 18,00 EUR (6 x 3 = 18 €). Platby posielajte po 1.1.2024. Ďakujem!

              Vedúca ŠJ

          • Novoročný pozdrav
            • Novoročný pozdrav

              5. 1. 2024

              Vážení kolegovia, rodičia a priatelia školy, milí žiaci,
              s nastávajúcim kalendárnym rokom 2024 Vám všetkým prajeme pevné zdravie, šťastie, spokojnosť na každom kroku, úspech v osobnom i pracovnom živote, aby sme celý rok prežili v pohode a porozumení.


              S úctou
              vedenie ZŠ, Komenského 13 v Sabinove

          • Úhrada nákladov v ŠKD - upozornenie pre rodičov
            • Úhrada nákladov v ŠKD - upozornenie pre rodičov

              18. 12. 2023

              Na základe Všeobecne záväzného nariadenia mesta Sabinov č. 11/2023 sa mesačný poplatok na čiastočnú úhradu nákladov spojených s činnosťou školského klubu detí od 1.1. 2024  zvyšuje na 20,- eur mesačne.

              1. Na čiastočnú úhradu nákladov spojených s činnosťou školského klubu detí prispieva zákonný zástupca žiaka mesačne sumou 20 €.

              2. Príspevok podľa odseku 1 sa na základe rozhodnutia zriaďovateľa znižuje o 50 %, ak zákonný zástupca o to písomne požiada a predloží doklad o tom, že je poberateľom dávky v hmotnej núdzi a príspevkov k dávke v hmotnej núdzi podľa osobitného predpisu.

              3. Príspevok podľa odseku 1 sa na základe rozhodnutia zriaďovateľa neuhrádza za žiaka, ktorý má prerušenú dochádzku do školského klubu detí z dôvodu prerušenia prevádzky školského klubu detí zapríčineného zriaďovateľom alebo inými závažnými dôvodmi na viac ako 30 po sebe idúcich kalendárnych dní. V týchto prípadoch uhrádza zákonný zástupca pomernú časť určeného príspevku.

              Dokument na stiahnutie:

              Všeobecne záväzné nariadenie mesta Sabinov č. 11/2023 o určení výšky mesačného príspevku (PDF, 513 kB)

          • Organizácia vyučovania v dňoch 19. 12. 2023 – 22. 12. 2023
            • Organizácia vyučovania v dňoch 19. 12. 2023 – 22. 12. 2023

              18. 12. 2023

              19. 12. 2023 (utorok) – z organizačných dôvodov je skrátené vyučovanie (1. stupeň  sa učí  4 vyučovacie hodiny, 2. stupeň sa učí  5 vyučovacích hodín).

              V tento deň majú  žiaci triednické práce so svojimi triednymi učiteľmi. Žiaci idú do školskej jedálne hneď po skončení vyučovania. ŠKD funguje v riadnom režime.

              20. 12. 2023  (streda) - vyučovanie prebieha podľa rozvrhu, 1. stupeň na 3. vyučovacej hodine sa zúčastní predstavenia divadla Zlaté kuriatko. Po skončení predstavenia žiaci idú do tried a vyučovanie ďalej prebieha podľa rozvrhu.

              21. 12. 2023 (štvrtok) -  vyučovanie prebieha podľa rozvrhu.

              22. 12. 2023 (piatok) - triednické hodiny s vianočnou tematikou. Z organizačných dôvodov je vyučovanie skrátené - 1. stupeň sa učí 4 vyučovacie hodiny, 2. stupeň sa učí 5 vyučovacích hodín.

              Športové triedy 5. C, 5. D, 6. C, 7. C, 8. C a 9. C budú mať vianočný futbalový turnaj a vianočný volejbalový turnaj.

              Žiaci idú do školskej jedálne hneď po skončení vyučovania. ŠKD funguje v riadnom režime.

              Za porozumenie ďakujeme.

          • Pozvánka
            • Pozvánka

              15. 12. 2023

              Vážení rodičia, starí rodičia a priatelia školy,

              srdečne Vás pozývame na slávnostnú vianočnú akadémiu dňa 19. 12. 2023 o 17:00 hod. v mestskej športovej hale. Zároveň Vás pozývame na burzu vianočných výrobkov.

               

              Tešia sa na Vás žiaci a kolektív ZŠ Komenského!

               

          • Projekt Vianočná pošta
            • Projekt Vianočná pošta

              18. 12. 2023

              Už ste písali list Ježiškovi? My áno. Predvianočný čas je priestorom na veľké nádeje, rozžiarené oči v tajuplnom svetle očakávaní a ticha... Adventný čas. Každý z nás má  v tomto období tisícky snov či prianí. V tomto tajomnom a vzácnom čase piataci a šiestaci písali listy či pohľadnice Ježiškovi v rámci projektu Vianočná pošta na adresu Ježiško 999 99. Vianočná pošta – jeden z tradičných symbolov Vianoc v našej škole žije. Nevyšiel z módy! Nevytratil sa. Zostal tu, patrí k tradícii a žiaci na ňu nezabúdajú. Otvorili svoje dvierka. Podelili sa so svojimi úprimnými poďakovaniami Ježiškovi za dary život, rodinu, úsmev či rozvahu a múdrosť. Aj so svojimi tajnými želaniami, pozdravmi či milými príbehmi. Bol to ostrov pozitívnej energie. Vo svojich listoch napísali aj to, aby všetkým bolo dopriate nebo tu na Zemi. Priali si najmä to, aby rodiny mohli mať krásne a požehnané nielen Vianoce, ale aj všetky dni, kedy sú spolu. Tešíme sa z jedinečnej sily, ktorej hovoríme ľudské puto.

              Šťastné, radostné a požehnané Vianoce prajeme všetkým ľuďom dobrej vôle.

              Prajeme si, nech to puto ľudskosti, pokoja, spolupatričnosti zotrváva v nás po celý nasledujúci rok 2024.

              Mgr. Ľudmila Martančíková

          • Beseda o vianočnom zvykosloví
            • Beseda o vianočnom zvykosloví

              18. 12. 2023

              Žiaci 8. ročníka si 13. decembra 2023 prežívajúce adventné obdobie spríjemnili účasťou na besede v Mestskej knižnici v Sabinove. Tá sa niesla v duchu vianočného príbehu o neumierajúcej nádeji príchodu Ježiša Krista na svet. Knihovníčky im na chvíľu ponúkli predvianočné pozastavenie v zhone dnešnej modernej doby a pripomenuli im i oživili  adventné a vianočné zvykoslovie. Advent je obdobím plným očakávania, časom duchovnej prípravy na Vianoce. Vianoce, sviatky pokoja a rodiny, sú dôstojným a nádherným sviatkom každého kalendárneho roka. Žijeme vo svete, kde príbeh Vianoc, sa bohužiaľ, stal marketingovým artiklom, a preto mladej generácii ôsmakov poodkryli tajomstvo skutočného poznania adventu načrením do tradičnej ľudovej kultúry. Ku mravným hodnotám, ktoré nám zanechali naši predkovia. Dávno zabudnuté a predsa trvale prítomné sú i zvyky a predstavy ľudu, ktorý žil v šarišskom regióne. V každej rozprávke, kolede, vinšovačke či vyzdobenom stromčeku je zakódovaná spomienka na časy minulé... Žiakov zaujali krásne historické videoprojekcie na adventnú i vianočnú tému. Skutočný zmysel Vianoc je pripomenutie, že Boh vstúpil do ľudských dejín.

              Pracovníčkam knižnice ďakujeme za milé stretnutie.

              Mgr. Ľudmila Martančíková

          • Outdoorové vzdelávanie na Edukačnej ceste fauny a flóry
            • Outdoorové vzdelávanie na Edukačnej ceste fauny a flóry

              7. 12. 2023

              V novembri žiaci 6. B triedy zažili aktívne učenie sa vonku v prírodnom prostredí. Ich cesta viedla do blízkeho lesoparku Švabľovka. Hodina slovenčiny bola tentokrát iná. Na Edukačnej ceste fauny a flóry. „Vo vonkajšom prostredí všetko pôsobí úplne inak a je aj efektívnejšie,“ potvrdili samotní šiestaci.

              V reportáži RTVS ukázali, že učenie v prírodnom prostredí na čerstvom vzduchu so sebou prináša množstvo výhod. Dozvedeli sa aj  informácie o keltskom pôvode názvu rieky Torysa, históriu osídlenia v blízkosti rieky, že rieka pramení v Levočských vrchoch v Toryskách, jej celkovú dĺžku, jej prítoky, smer toku a výškové rozdiely. Aj jej päť zaujímavostí, o ktorých ani netušili... V rámci slohu vnímali a opisovali vôňu a zvuky lesa, metaforicky opisovali oblohu i okolité Čergovské pohorie so zmiešanými lesmi s prevahou listnatých stromov. V jesennom období bolo skutočne farbisté! Pani učiteľka im prečítala aj autorskú žiacku povesť o tajomnej dievčine v Toryse. Na vzduchu im mozog pracoval oveľa lepšie. Učivo si zapamätali jednoduchšie. Boli v tesnom kontakte s prírodou, ktorá už sama o sebe pôsobí na ľudí upokojujúco. V komunikácii s reportérkou RTVS si zlepšili komunikačné schopnosti. Zaujala ich  veža poznania, kde preukázali svoje poznávacie a rozlišovacie schopnosti pri určovaní rastlín, drevín a zvierat z blízkeho okolia. Frotážový pult s krásnymi ilustráciami o faune lesa obdivovali všetci. Informácie z neho si načítavali inovatívne, a to prostredníctvom QR kódov, kde sa im po načítaní spustili zvukové videá. Deti potrebujú nejaký čas na to, aby spracovali získané informácie, nielen ich stále zahlcovať ďalšími. Práve outdoorová edukácia je tým správnym prostriedkom, ktorý dokáže zvýšiť kapacitu detí na prijímanie nových informácií, buduje školskú komunitu. Stávajú sa tak zodpovednejšími k životnému prostrediu, sú si vedomé svojej stopy na životnom prostredí a stávajú sa aj celkovo zodpovednejšími. Táto forma vyučovania im bezpochyby ponúka intenzívnejšie a trvalé zážitky.

              Záznam relácie nájdete na stránke (čas videa o 23:22): https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/3328/433989#1424

              Ľudmila Martančíková

          • Školské kolo Olympiády z anglického jazyka
            • Školské kolo Olympiády z anglického jazyka

              5. 12. 2023

              Dňa 30. novembra 2023 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo 34. ročníka Olympiády z anglického jazyka.

              Žiaci súťažili v dvoch kategóriách. Kategória 1A -  5. - 7. ročník, kategória 1B - 8.- 9. ročník.

              Súťaž pozostávala z dvoch častí.

              Písomná časť – slovná zásoba, gramatika, čítanie a počúvanie s porozumením.

              Ústna časť – Picture Story – vytvorenie a porozprávanie príbehu podľa obrázka. Role Play – rozhovor súťažiaceho s vyučujúcou, v ktorom mal každý z nich zadanú úlohu.

              Žiakov olympiáda každoročne veľmi zaujíma a je o ňu záujem. Nás, vyučujúce angličtiny, to veľmi teší. V kategórii 1A sa prihlásilo 19 súťažiacich a v kategórii 1B 27 súťažiacich žiakov. Súťaž prebehla vo veľmi príjemnej a prajnej atmosfére. Všetci zúčastnení statočne súťažili a toto sú víťazi jednotlivých kategórií:

              Kategória 1A:    1. miesto -  Filip Bucko, trieda 7.C

                                            2. miesto – Isabella Cisková, trieda 6.C

                                            3. miesto – Peter Andreanský, trieda 6.A

              Kategória 1B:    1. miesto -  Zuzana Vujčíková, trieda 8.A

                                            2. miesto – Timea Balážová, trieda 9.C

                                            3. miesto – Alica Kiššová, trieda 9.C

              Všetkým súťažiacim ďakujeme a víťazom blahoželáme.

              Zuzka a Filip budú našu školu reprezentovať v okresnom kole Olympiády z anglického jazyka. Želáme im veľa šťastia a držíme im palce.

          • Varovanie pre rodičov
            • Varovanie pre rodičov

              20. 11. 2023

              Národné centrum kybernetickej bezpečnosti SK-CERT varuje rodičov na skupinu “Přidej co nejvíc lidí” na sociálnej sieti Whatsapp, ktorá sa aktuálne šíri medzi žiakmi základných škôl v Čechách a na Slovensku. Skupina podľa spravodajstva z ČR sprístupňuje deťom pornografický obsah, explicitné videá vrážd a samovrážd.

              Skupina existuje už dlhšiu dobu (minimálne od augusta 2023), avšak do pozornosti prišla až v nedávnych dňoch, kedy o nej varovali niektoré školy v ČR. Skupina vyzýva svojich členov na ďalšie šírenie medzi kamarátmi a snaží sa ich vraj udržať aj vyhrážkami a opätovným pozývaním. Členom WhatsApp skupiny nie je možné sa stať vlastnou aktivitou, vždy musí prísť formou pozvánky od niekoho, kto sa už v tejto skupine nachádza.

              Odporúčania:

              • skontrolujte svojim deťom mobilné telefóny. Preverte, v akých skupinách na sociálnych sieťach komunikujú;
              • ak zistíte, že sa nachádzajú v skupine s podozrivým alebo nelegálnym obsahom, odporúčame situáciu nahlásiť polícii. Preverte aj to, či dieťa v skupine už komunikovalo a aké informácie o sebe potenciálne prezradilo;
              • po nahlásení na polícii a vykonaní potrebných úkonov, alebo po zistení, že nejde o nelegálny obsah, môžete skupinu opustiť a zablokovať;
              • poučte deti o type informácií ktoré nesmú na sociálnych sieťach zdieľať s ľuďmi, ktorých nepoznajú z fyzického sveta, napríklad: menoadresavektrieda, ktorú navštevujúakékoľvek fotografie, vrátane fotografií z dovoleniekmená, telefónne čísla a kontaktné údaje ďalších kamarátov a známych
              • rodičov tiež upozorňujeme na špecifický detail pri narábaní s možným objaveným obsahom. Podľa platnej legislatívy je rozširovanie detskej pornografie trestné, preto ak sa stretnete s takýmto typom obsahu, v žiadnom prípade si svojpomocne nevytvárajte zálohy, dôkazy, ani ich neposielajte ďalším ľuďom. V takomto prípade vždy ponechajte akúkoľvek manipuláciu s obsahom na políciu;
              • na ochranu mobilných zariadení je možné použiť aj aplikácie rodičovskej kontroly, ktoré dokážu obmedziť prístup dieťaťa k istým typom aplikácií, napríklad sociálnym sieťam. Aplikácie rodičovskej kontroly často ponúkajú profily prispôsobené veku a poskytujú detailný prehľad, ktoré aplikácie dieťa použilo;
              • aplikácie sociálnych sietí môžu poskytovať pokročilejšie možnosti riadenia obsahu, blokovania neželaných kontaktov, prípadne funkciu na nahlásenie škodlivého obsahu. Zoznámte sa s týmito funkciami, aby ste ich v prípade potreby vedeli využiť;
              • zaujímajte sa o svoje deti a diskutujte s nimi o kybernetickej hygiene. Vytvorte si komunikáciou s deťmi priateľskú atmosféru, aby sa nebáli nahlásiť, keď si nie sú isté.

              Linky

          • Konzultačné hodiny
            • Konzultačné hodiny

              19. 11. 2023

              Vážení rodičia, pozývame Vás na rodičovské združenie, ktoré sa uskutoční dňa 22. novembra 2023 (streda) formou konzultačných hodín v čase od 15:30 hod. do 17:00 hod. v triedach Vašich detí.

          • Beseda s mladým americkým Slovákom Oliverom Sečom
            • Beseda s mladým americkým Slovákom Oliverom Sečom

              19. 11. 2023

              V jeden októbrový piatok sme si do školy pozvali mladého muža, ktorý sa narodil a žije v New Yorku. Jeho rodičia pochádzajú zo Sabinova, kde má starých rodičov a veľkú rodinu. V detstve tu chodieval na prázdniny a stále sa veľmi rád vracia.

              Žiaci si vopred pripravili otázky, ale nakoniec sa ich beseda zmenila v spontánny rozhovor v angličtine. Porovnávali si svoj život so životom mladých ľudí v Amerike, rozprávali sa o jedle, o športe, o hudbe, o možnostiach trávenia voľného času a o všetkom, čo mladých baví. Veľmi ich nadchlo, keď im Oliver povedal, že je tenisovým trénerom. V tak mladom veku zúročil svoje športové nadanie a skúsenosti a trénuje deti a mládež na Floride. Zároveň ich prekvapila jeho znalosť slovenčiny. On zas ocenil a potešil sa, že žiaci sa snažili a komunikovali s ním v angličtine.

              Veríme, že našich žiakov jeho prítomnosť povzbudila v učení sa angličtiny. Snáď o rok, keď príde opäť na Slovensko navštívi aj našu školu.

          • Čítame so zvieratkami
            • Čítame so zvieratkami

              16. 11. 2023

              Dňa 9. 11. 2023 sa žiaci 2.A zúčastnili Podujatia s terapeutickým psíkom a zajačikmi, ktoré zorganizovala Mestská knižnica Bohuša Nosáka Nezabudova v Sabinove. Poďakovať by sme sa chceli pani Šándorovej z Animal Centra – Spoločný svet o.z. a jej chlpatým pomocníkom za skvelú akciu s názvom „Čítame so zvieratkami“. Vďaka ním sa naša tradičná hodina čítania premenila na zážitkové čítanie a aktivity spojené so zvieracími kamarátmi. Veríme, že sme deti dostatočne motivovali a podporili u nich lásku ku knihám a čitateľskému prostrediu.

          • Výnimočné „online“ stretnutie s Lucie DECOSSE
            • Výnimočné „online“ stretnutie s Lucie DECOSSE

              16. 11. 2023

              Dňa 19. októbra 2023 sa francúzštinári – žiaci 8. ročníka, zapojili do online besedy s Lucie DECOSSE - bývalou reprezentantkou Francúzska v džude. Toto jedinečné stretnutie pripravil pre žiakov na Slovensku Francúzsky inštitút v Bratislave, pri príležitosti propagácie Olympijských hier v Paríži v roku 2024.  

              Po úvodnej prezentácii o olympijských hrách, nasledovalo online stretnutie s Lucie Decosse prostredníctvom programu ZOOM. Francúzska i svetová jednotka v rôznych kategóriách, zaujímavým spôsobom žiakom odprezentovala svoje najvýznamnejšie momenty spojené s týmto športom - napr. víťazstvá na svetových šampionátoch v roku 2010, 2011, zisk titulu majsterky Európy, ako aj zisk najcennejšej olympijskej medaily v Londýne z roku 2012. Priblížila žiakom aj viaceré momenty zo svojho súkromného života - o tom ako začala s týmto netradičným športom pre ženu, o najlepších tréneroch džuda i o súčasnej popularite džuda vo Francúzsku. Momentálne Lucie pôsobí ako trénerka a športová novinárka a vydala svoj životopis.

              Študenti francúzskeho jazyka si takto autentickým spôsobom mohli precvičiť francúzsky jazyk so zameraním na tému šport, inklúzia, olympijské hodnoty, či miesto ženy v spoločnosti....

              Mgr. Jana Franková

              „ Lucie Decosse je trojnásobná majsterka sveta v džude. S týmto športom začala v šiestich rokoch. Páčilo sa mi, že sa stala veľkou inšpiráciou pre ďalšie generácie...“

              Zuzana Kyjovská, žiačka 8.B triedy

          • Poďakovanie škole za dobrovoľnícku aktivitu – Biela pastelka 2023
            • Poďakovanie škole za dobrovoľnícku aktivitu – Biela pastelka 2023

              15. 11. 2023

              Vážení zamestnanci školy, vážení rodičia, milí žiaci, potešilo nás poďakovanie z Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

              Publikujeme ho v plnom znení:

              Vážený pán riaditeľ, milí dobrovoľníci, žiaci,

              ďakujeme Vám za pomoc a spoluprácu pri celoslovenskej verejnej zbierke Biela pastelka 2023. Aj vďaka Vášmu nasadeniu a ochote sa nám podarilo v Prešovskom kraji vyzbierať nádhernú sumu 36 291,02 €!

              Dobrovoľníci z Vašej školy vyzbierali sumu: 282,69 €

              ĎAKUJEME!

              Výnos verejnej zbierky Biela pastelka je určený na pomoc tým, ktorí stratili zrak a snažia sa s touto ťažkou situáciou vyrovnať. Svojím zapojením ste tak priamo pomohli ľuďom so zrakovým postihnutím, ktorí žijú vo Vašom meste, okrese či kraji.

              Poďakovanie patrí v prvom rade Vám, milí žiaci a učitelia, ktorí ste sa rozhodli zapojiť do Bielej pastelky a aktívne ste oslovovali darcov na Vašej škole. Veríme, že to pre Vás bola zaujímavá skúsenosť. Ďakujeme aj vedeniu Vašej školy za podporu, spoluprácu a pomoc s koordináciou zbierky.

              V mene zrakovo postihnutých spoluobčanov Vám ďakujeme a prajeme veľa dobrého do ďalších dní.

              Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska

              Krajské stredisko

              Kollárova 11

              080 01 Prešov

              Aj ja sa chcem ako koordinátorka Bielej pastelky poďakovať všetkým, ktorí mi s jej organizáciou pomáhali,  a Vám všetkým za Vaše otvorené srdcia.

              Mgr. Ľudmila Martančíková