• Dramafest 2024
            • Dramafest 2024

              26. 4. 2024

              Divadlo skutočne žije iba vo vzájomnom pôsobení hercov a divákov. Žije aj u nás. Dňa 23. apríla 2024 sa naši šiestaci zúčastnili na divadelnej prehliadke – na festivale Dramafest 2024, ktorý sa konal  v krásnej starej historickej budove DJZ v Prešove.

              Školu na tomto podujatí reprezentovali: Peter Andreanský, Liliana Bečaverová a Emília Belišová zo 6. A triedy, Nikola Kažimírová, Dominika Kuropčáková, Vanesa Lazorová a Bianka Štefániková zo 6. B triedy.

              Naši mladí herci spolu s Aladinom predviedli krásne anglické divadlo. Snažili sa pripraviť si hravé i nápadité divadelné predstavenie s prirodzenou improvizáciou a pohybom. Od odbornej poroty získali pochvalu za originálne rozprávkové predstavenie a výbornú anglickú výslovnosť. Bola to pre nich veľká životná skúsenosť – komunikovať na javisku anglicky, zoznámiť sa so základmi priestorového cítenia, naučiť sa rytmus a dynamiku zvládnuť pohybom, zvukom i slovom a pritom podporiť kamarátske vzťahy. Za trpezlivú prípravu, cieľavedomú dramaturgiu a zaujímavú hereckú skúsenosť ďakujeme p. učiteľkám Mgr. Ľudmile Molčanovej a Mgr. Gabriele Tóthovej. Sme hrdí na našich hercov za ich úžasný výkon a radi by sme pokračovali v účasti na takýchto podujatiach aj v budúcnosti.

              Gratulujeme všetkým herečkám a hercom a tešíme sa na ďalší rok!

              Oliver Janiga, 6. A

          • Poplatky do ŠJ za máj
            • Poplatky do ŠJ za máj

              25. 4. 2024

              Poštové poukážky na mesiac máj 2024 sa vydávajú od 25.04.2024. Poplatky za máj 2024 sú nasledovné:

              Prvý stupeň ZŠ          3,00 €

              Druhý stupeň ZŠ        3,00 €

              Gymnázium DSA        21 x 1,70 = 35,70 + 3,00 = 38,70 €

              Spojená škola             21 x 1,70 = 35,70 + 3,00 = 38,70 €

              Dospelí ZŠ                  21 x 0,69 = 14,49 €

              Dospelí gym. DSA       21 x 4,71 = 98,91 €

              Žiaci, ktorí uhradili poplatky jednou sumou 18 € v januári 2024 už poplatok 3 € neposielajú. Prosím všetkých stravníkov, aby si skontrolovali či majú uhradené všetky poplatky a nedoplatky uhradili čím skôr. Informácie o stave vášho účtu vám podáme aj na t. č. 051/45213896.

              Vedúca ŠJ

          • Hliadky mladých zdravotníkov
            • Hliadky mladých zdravotníkov

              25. 4. 2024

              Dňa 17. 4. 2024 sa v areáli Základnej školy, Komenského 113 v Lipanoch uskutočnil workshop Hliadok mladých zdravotníkov základných škôl a osemročných gymnázií okresu Sabinov. Inštruktáž Hliadok mladých zdravotníkov viedla jeho koordinátorka Mgr. Janka Hucková.

              Na workshope sa zúčastnili žiaci za I. stupňa: Bujňák Tomáš, 4. A, Drab Štefan, 4. A, Dvorščák Tomáš, 4. A, Požonský Nikolas, 4. B a Rabík Patrik zo 4. C.

              II. stupeň zastúpili: Andreanský Peter, 6.A, Belišová Emília, 6. A, Korinková Tatiana, 6. A, Vysočanová Martina, 6. A, Fabiánová Júlia, 7. C, Kravcová Sofia, 7. C, Jurušová Klaudia, 8. A, Zacharská Kristína, 8. A, Sedlák Jakub, 8. A, Berdis Adrián, 8. C, Blichár Branislav, 8. C a Leščák Tomáš z 8. C. 

              Žiaci si spolu s PaedDr. Julianou Perečinskou a Mgr. Jánom Belišom prehĺbili vedomosti poskytnutia prvej pomoci, poranenie dolnej a hornej končatiny, učili sa oživovať (KPR), ošetrenie hlavy, zastavenie krvácania a obväzovej techniky.

              Súťaž Hliadok mladých zdravotníkov – Slovenského Červeného kríža sa uskutoční 14. mája 2024 v ZŠ, Komenského 113 v Lipanoch. Držme im silno palce!

              Mgr. Ján Beliš

          • Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
            • Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?

              19. 4. 2024

              Deň narcisov je jedinečná verejno-prospešná zbierka Ligy proti rakovine, ktorá pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov. Tento rok sa 18. apríla 2024 uskutočnil jej 28. ročník. Dobrovoľníci z našej školy zbierali príspevky v priestoroch školy. Zaradili sme sa medzi 12 000 dobrovoľníkov, ktorí vyšli do ulíc a oslovili dobrých ľudí. Navštívili sme sabinovské školy, budovu mestského úradu, mestské kultúrne stredisko, obchody a inštitúcie, ktoré sa v meste nachádzajú. Spolu sme od štedrých ľudí  vyzbierali  1 190,36 € .

              Dobrovoľným príspevkom a pripnutím kvietku narcisu sme spoločne vyjadrili našu spolupatričnosť onkologickým pacientom. Na Slovensku ich totiž ročne pribúda približne 40 000 a každý z nás pozná niekoho, koho zasiahlo toto náročné ochorenie. Finančné prostriedky z tejto zbierky budú použité na konkrétnu pomoc onkologickým pacientom a ich blízkym na celom Slovensku. Liga proti rakovine z nich financuje projekty a programy, ktorými pomáha pacientom v ich konkrétnych problémoch súvisiacich s ochorením. Okrem toho sa stará aj o prevenciu a informovanosť celej spoločnosti.

              Zbierka sa v tento deň nekončí. Každý, kto by chcel ešte prispieť, môže tak urobiť do 21. apríla 2024 zaslaním ľubovoľnej SMS na číslo 848 alebo priamo na účet Ligy proti rakovine (SK 09 0900 0000 0054 5454 5454). Cena SMS je 3 eurá.

              Osobitne sa chceme poďakovať pracovníčkam Slovenskej pošty z pobočky v Sabinove, ktoré nám vyšli v ústrety a ochotne pomohli pri prebratí a spočítaní peňazí  zo zbierky, napriek tomu, že mali veľmi náročný pracovný deň.

              Za organizátorov zbierky sa chceme poďakovať všetkým, ktorí nás otvorene prijali a prispeli nám. Ďakujeme za Vašu spolupatričnosť a podporu.

               

              Mgr. Júlia Šajgalová

          • Úspechy v matematike
            • Úspechy v matematike

              19. 4. 2024

              V apríli sa žiaci ZŠ Komenského zapojili do dvoch matematických súťaží. Dňa 3. apríla 2024 sa uskutočnil 73. ročník okresného kola matematickej olympiády. Súťažilo sa v kategóriách: MO6, MO7 a MO8. (šiesty až ôsmy ročník). Hodnotili sa nielen výsledky, ale celý postup riešenia, priebežné myšlienkové postupy. Každá úloha bola ohodnotená maximálne šiestimi bodmi. Úspešným riešiteľom sa stal ten, kto získal minimálne polovičný počet bodov. Úspešným riešiteľom v kategórii MO6 bol Šimon Pilarčík zo 6. B triedy, ktorý sa umiestnil na 4. mieste.

              V  dňoch 9. a 10. apríla 2024 sa uskutočnil 45. ročník  okresného  kola Pytagoriády. Súťažilo sa v kategóriách PYT 3, PYT 4, PYT 5, PYT 6, PYT 7 a PYT 8 (piaty až ôsmy ročník). Úlohou súťažiacich bolo vyriešiť 15 úloh v maximálnom časovom limite 60 minút. Úspešným riešiteľom sa stal ten, kto získal aspoň 10 bodov z 15-tich, ako bonus mohol riešiteľ získať aj ďalšie body za každé 4 ušetrené minúty.                          

              Úspešnými riešiteľmi školy boli títo žiaci:

              Kategória PYT 8: Zuzana Vujčíková 8. A – krásne 2. miesto,                        

              Kategória PYT 6: Nela Tibenská 6. C - 5. – 6. miesto, Alexandra Schvarczová 6. B – 8. miesto, Oliver Janiga 6. A – 9. miesto,

              Kategória PYT 5: Timea Sedláková 5. C – krásne 2. miesto, Nela Guľašová 5. B – 4. – 5. miesto,

              Kategória PYT 3: Simon Veterný 3. C – krásne 3. miesto.

              Z úspechov žiakov sa veľmi tešíme. Všetkým úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme a prajeme veľa optimizmu, elánu a tvorivého myslenia pri riešení ďalších úloh.

              Ing. Alžbeta Kuižová

          • Biblická olympiáda
            • Biblická olympiáda

              19. 4. 2024

              Dňa 21. marca 2024 sa v priestoroch Gymnázia, Komenského 13 v Lipanoch uskutočnilo dekanské kolo Biblickej olympiády základných škôl.

              Našu školu reprezentovali žiaci 8. C triedy: kapitán: Tomáš Kocúrko, Adrián Berdis a Michal Grinč. Predmetom súťaže boli vybrané knihy Svätého písma: Kniha Genezis 12 - 36, Kniha Daniel 1 - 6, 13, Žalm 27, Evanjelium podľa Jána. Spoločnou témou vybraných kníh bolo: Vytrvať vo viere. Súťaž pozostávala z písomného vypracovania úloh v piatich kolách. Všetci súťažiaci prejavovali radosť z úspechov. Náš súťažný tím dosiahol krásny výsledok v podobe 3. miesta.

              Srdečne blahoželáme!

              Mgr. Ján Beliš

          • Deň narcisov
            • Deň narcisov

              15. 4. 2024

              Milí rodičia a priatelia našej školy,
              Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov. Aj vďaka známej zbierke Deň narcisov, ktorá sa bude konať i prostredníctvom dobrovoľníkov z našej školy už tento štvrtok - 18. apríla 2024. V tento deň, pripnutím kvietku narcisu, môžeme vyjadriť spolupatričnosť s onkologickými pacientmi a dobrovoľne ich finančne podporiť. Zbierka sa v tento deň uskutoční v priestoroch našej školy a v uliciach mesta Sabinov.

              Viac o možnostiach prispenia ako i konkrétnej pomoci onkologickým pacientom, ktoré realizuje Liga proti rakovine, nájdete na www.dennarcisov.sk Na Slovensku ich totiž ročne pribúda približne 40 000 a každý z nás pozná niekoho, koho zasiahlo toto náročné ochorenie.

              Ďakujeme, za vašu spolupatričnosť a podporu.

              Dokument na stiahnutie:

              Leták - Deň narcisov 2024 (PDF, 1474 kB)

          • Naj umelec
            • Naj umelec

              5. 4. 2024

              Dňa 26. 3. 2024 sme si na slávnostnej recepcii v Galérii Umelka v Bratislave prevzali ocenenie v celoslovenskej súťaži NAJ UMELEC 2024. Súťažili sme v 2. kategóriách (žiaci 6. až 9. ročníka ZŠ) a podarilo sa nám umiestniť na popredných miestach.

              Za kategóriu NAJ ILUSTRÁTOR sme získali nasledovné ocenenia:

              1. miesto: Pigová Alexandra, 9. A

              3. miesto: Palenčárová Liliana, 8. C

              Cena poroty: Matijová Nina, 8. C

              V kategórii NAJ SPEVÁK

              1.miesto: Michalíková Vanesa, 8. C

              Na slávnostnej recepcii nám porotcovia a organizátor odovzdali diplomy a vecné ceny. Pre víťazov jednotlivých kategórií je pripravený  jednodňový mentoring s porotou a naše diela budú zároveň súčasťou plánovanej výstavy v Bratislave.

              „Potešilo ma, keď som sa dozvedela, že som pozvaná na recepciu do Bratislavy. Určite to bola nová skúsenosť a ešte väčšia bude, ak pôjdem na stáž. Každý deň predsa nemaľujete s umelcom v jeho ateliéri.“ (Pigová Alexandra, 9. A)