• Poplatky do ŠJ za december  2022
            • Poplatky do ŠJ za december  2022

              28. 11. 2022

              Poštové poukážky na mesiac december  2022 sa vydávajú od 24.11.2022

               

              Poplatky za December  2022  

              1. Stupeň       16 a 1,21 = 19,36 + 3,00 = 22,36
              2. Stupeň       16 a 1,30 = 20,80 + 3,00 = 23,80

               

                  Gymnázium DSA       16 a 1,41 = 22,56  + 3,00 = 25,56

                  Spojená škola            16 a 1,41 = 22,56 + 3,00 = 25,56

                  Dospelí ZŠ                 16 a 0,10 =  1,60

                  Dospelí Gym              16 a 3,40 = 54,40

               

              Prosím stravníkov, aby si skontrolovali či majú uhradenú stravu za November 2022. Stravníkov, ktorí nebudú mať stravu za November uhradenú, neprihlásim na obed.

               

                                                                      Vedúca ŠJ

          • Súťažili sme s iBobrom
            • Súťažili sme s iBobrom

              13. 11. 2022

              Aj v tomto školskom roku sa žiaci 3. - 8. ročníka zúčastnili informatickej súťaže iBobor. Každá kategória mala určený svoj súťažný deň. Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií. V rámci Slovenska súťažilo 124 574 žiakov. Z našej základnej školy sa do súťaže zapojilo 327 súťažiacich. Sme veľmi radi, že úspešnými riešiteľmi je 38 žiakov našej školy.

              Zoznam úspečných riešiteľov súťaže iBobor v šk. roku 2022/23 (PDF, 135 kB)

              Všetkým úspešným riešiteľom blahoželáme!

              Celkové štatistické vyhodnotenie súťaže 2022/23 nájdete na stránke: http://ibobor.sk/vyhodnotenie2022.php

          • 	Informácia o voľnom pracovnom mieste - školský psychológ
            • Informácia o voľnom pracovnom mieste - školský psychológ

              10. 11. 2022

              Názov zamestnávateľa: Základná škola Sabinov

              Sídlo zamestnávateľa : Komenského 13, 083 01 Sabinov

              Kontakty: 051/4521485, 0902 121 485, zs@zskomsab.edu.sk

              Kategória: školský psychológ

              Požadované vzdelanie: VŠ 2. stupňa v požadovanom odbore  

              Kvalifikačné predpoklady: odborná a pedagogická spôsobilosť pre príslušný druh a typ školy podľa zákona č. 138/2019 Z.z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a podľa vyhlášky MŠ SR č. 1/2020 Z.z., Príloha č. 8, ktorou sa ustanovujú kvalifikačné predpoklady a osobitné kvalifikačné požiadavky pre jednotlivé kategórie pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov v znení neskorších predpisov.

              Požadované doklady:

              Iné požiadavky:

              • zdravotná spôsobilosť,
              • ovládanie štátneho jazyka,
              • IKT zručnosti,
              • prax vítaná,
              • flexibilita, komunikatívnosť,
              • zavádzanie inovatívnych metód do výchovného procesu,
              • ukončené adaptačné vzdelávanie.

              Pracovné podmienky:

              • nástup do zamestnania – 01.12. 2022,
              • pracovný pomer na dobu určitú cez národný projekt NIVAM (zastupovanie počas PN),
              • 100%-ný úväzok,
              • funkčný plat od 1006 € (podľa praxe).

              Žiadosť je nutné zasielať do 18. 11. 2022 poštou alebo e-mailom na adresu školy. Výberové konanie uchádzačov, ktorí pošlú žiadosti v stanovenom termíne a spĺňajú kvalifikačné predpoklady, sa uskutoční dňa 21. 11. 2022 o 08:00 hod. v ZŠ Komenského 13 v Sabinove.

              V prípade potreby bližších informácií nás môžete kontaktovať na tel. čísle 0902 121 485 – zástupkyňa riaditeľa školy Mgr. Župová.

              Mgr. Peter Haas

              riaditeľ školy

          • Prerušená dodávka vody - skrátené vyučovanie
            • Prerušená dodávka vody - skrátené vyučovanie

              4. 11. 2022

              Upozorňujeme rodičov a žiakov, že 10.11. 2022 (štvrtok) – od 12:00 – 14:30 bude prerušená dodávka vody, preto bude skrátené vyučovanie.

              Vyučovanie sa tento deň skončí 4. vyučovacou hodinou o 11:25 hod.

              Na obed budú žiaci chodiť nasledovne:

              - žiaci 1. a 2. roč. pôjdu na obed o 10:30 hod. s triednymi učiteľkami,

              3. – 4. roč. o 10:50 hod.,

              5.  - 6. roč. pôjde na obed o 11:10 hod. s vyučujúcimi v danej triede,

              7. – 9. roč. o 11:25 hod.

              Prosíme rodičov, aby zvážili pobyt svojho dieťaťa v ŠKD v tento deň.

          • Literárno-dejepisná exkurzia
            • Literárno-dejepisná exkurzia

              7. 11. 2022

              Bardejov, mesto v hornošarišskom regióne, bohaté svojou tradíciou sa 26. októbra 2022 stalo centrom našej pozornosti. Rozhodli sme sa pátrať po jeho dávnej minulosti a spoznať, ako v ňom pulzuje život v súčasnosti. Prípravy na exkurziu prebiehali na hodinách slovenčiny, dejepisu a občianskej náuky. Pripravili sme si vlastné projekty, odprezentovali sme ich pred spolužiakmi, dozvedeli sme sa informácie o mestskom erbe, pohnutých historických udalostiach, o zápise mesta do Zoznamu UNESCO.

              V deň exkurzie sme spoznali zaujímavého pána. Pána Pavla Hudáka, ktorý nás ochotne a s úsmevom privítal pred budovou bez okien. Cítili sme sa zvláštne. Hneď nám adresoval otázku: Vraj, prečo táto budova nemá okná? Odpoveď na ňu sme našli, keď sme vstúpili do širokého nádvoria...

              Pri vstupe ku Pamätníku holokaustu sme zhliadli 14 tabúľ s menami viac ako 3500 bardejovských Židov, ktorí nastúpili do vlaku s jednosmerným lístkom. Do koncentračných táborov. Osudy a mnohokrát ani mená Židov nie sú potvrdené, preto sú posledné dve tabule prázdne. Uvideli sme aj tabule, na ktorých sú vyryté mená donorov, teda tých, ktorí sa zaslúžili o zachovanie tohto pamätného miesta. Na tabuliach sú zapísané aj mená obyčajných Slovákov, ktorí  neváhali podať pomocnú ruku a židovských spoluobčanov zachrániť. Skutočných hrdinov! Pán Hudák, ktorý so synom ako prví Slováci získali v Budapešti významnú cenu za záchranu bardejovského židovského suburbia, pútavo rozprával... S horlivosťou v hlase a so záujmom v očiach. Zdôraznil, že na týchto ľudí by sa nemalo zabúdať. Hlavnou myšlienkou pamätníka je výrok napísaný nad tabuľami: Každý človek má svoje meno.  

              Bolo to silné pietne miesto. Mĺkvo sme stáli a počúvali. V najstaršej židovskej synagóge na Slovensku sme pochopili bohatú kultúru, no najmä silu i vieru židovského národa. Videli sme dobové zvukové i materiálne dokumenty. Spoznali sme pravdivý,  trpký osud bardejovskej židovskej komunity, ktorá žila obdobným životom ako tá naša sabinovská židovská komunita. Prečítali sme si slohové práce židovských detí, prezreli sme si detské kresby, v ktorých bolo badať ich strach a úzkosť, ktorú vo vojnových časoch prežívali. Z tých kresieb sme vyčítali ich silnú túžbu po mieri. Prezreli sme si aj dojemné rozlúčkové listy židovských rodičov, ktoré napísali svojim deťom deň pred odchodom do koncentračných táborov. Boli to pre nás veľmi silné okamihy. Mnohí sme potláčali slzy...

              Potom naša cesta viedla k mestskej pamiatkovej rezervácii. Tu sme si naozaj potvrdili, že Bardejov je najgotickejšie mesto na Slovensku! Vidno to na každej budove centra – bazilike, kostoloch, mestskej radnici... Obdivovali sme zachovalé meštianske domy a predstavovali sme si, ako v nich kedysi pulzoval  skutočný život – obchod i remeslá. Porovnávali sme ho so súčasným pulzom mesta. Prešli sme si  mestský hradobný systém, spoznali sme aj významné osobnosti z minulosti – hudobných skladateľov, kníhtlačiarov, vydavateľov, kartografov, literátov, sochárov, rezbárov... Všetci preslávili mesto. Zastavili sme sa aj pri známej Bardejovskej mestskej humanistickej škole, v ktorej vzdelaní učenci už v minulosti využívali na tú dobu moderné metódy práce a jej význam bol známy aj v západnej Európe.

              Domov sme prišli plní dojatia, ale aj pekných zážitkov. Bardejov je skutočne historicky a kultúrne zaujímavé mesto.

              Za sprievodné slovo ďakujeme p. Ing. Pavlovi Hudákovi.

              Naše veľké ďakujem patrí aj p. uč. Viere Mačovej a p. uč. Ľudmile Martančíkovej za ich ochotu a sprostredkovanie možnosti bádania a odkrývania bielych miest v našich dejinách, ktoré majú veľmi čierne pozadie. Kto sa oboznámi s príbehmi svedkov, sám sa stáva svedkom. Je dôležité nezabudnúť... My mladí nezabúdame a myšlienky boja proti antisemitizmu, rasizmu a netolerancii nám nie sú cudzie. Zvlášť v dnešnej dobe.

              Kolektív žiakov  8.B a 9. B triedy

          • Školské kolo Olympiády zo SJL
            • Školské kolo Olympiády zo SJL

              7. 11. 2022

              Dňa 13. októbra 2022 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo 15. ročníka Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry je formou dobrovoľnej záujmovej činnosti žiakov základných a stredných škôl. Je organizovaná ako postupová súťaž.

              Súťaž pozostávala z 2. častí:

              1. písomná  časť – prebiehala v online prostredí. Pozostávala z online testu, ktorý bol zameraný na prácu s textami, na porozumenie textov, ich analýzu z hľadiska  všetkých jazykových rovín a využitie slohových postupov a jazykových štýlov. Po nej nasledovala už prezenčná časť – tvorba/transformácia textu. V nej žiaci mali písomne pretransformovať ukážky na príslušný slohový žáner a napísať slohovú prácu.

              2. ústna časť – bola zameraná na tvorbu ústneho rečníckeho prejavu, ktorý mali súťažiaci pred odbornou komisiou predniesť.

              V školskom kole v kategórii C súťažilo 16 žiakov 8. a 9. ročníka:

              Daniela Kuchárová – 8.A, Silvia Martonová – 8.A, Ivana Petijová – 8.A, Ján Tremský – 8.A, Hovancová Nina – 8.C, Alica Kiššová – 8.C, Ján Oslovič – 8.C, Natália Golodžejová – 9.A, Vanesa Petijová – 9.A, Tereza Tóthová – 9.A, Ester Cihanská – 9.B, Natália Durkáčová – 9.B, Miriam Kušnírová – 9.B, Slávka Ondášová – 9.B, Viktória Skladaná – 9.B, Tobias Trojanovič – 9.B

              Súťaž hodnotila školská komisia OSJL v zložení: Mgr. Ľudmila Martančíková – predsedníčka, Mgr. Viera Mačová, Mgr. Ľudmila Molčanová, Mgr. Darina Motýľová – členky

              Vyhodnotenie školského kola OSJL:

              1. miesto – Tereza Tóthová  – 9.A – 50 bodov

              2. miesto – Ivana Petijová – 8.A – 45 bodov

              3. miesto  – Silvia Martonová – 8.A – 44 bodov

              Úspešní riešitelia školského kola OSJL:

              Viktória Skladaná – 9.B – 42 bodov

              Daniela Kuchárová – 8.A – 41 bodov

              Tobias Trojanovič – 9.B – 41 bodov

              Víťazke a úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme!

              Terezke držíme palce v okresnom kole a prajeme je veľa šťastia a úspechov!

              Mgr. Ľudmila Martančíková, vedúca PK SJL

          • Poďakovanie škole za dobrovoľnícku aktivitu
            • Poďakovanie škole za dobrovoľnícku aktivitu

              7. 11. 2022

              Všetko, čo robíme, je iba kvapka v mori, ale keby sme to nerobili, tá kvapka by tam chýbala,“ známy výrok nezabudnuteľnej Matky Terezy.

              Vážený pán riaditeľ, milí dobrovoľníci, učitelia a žiaci,

              ďakujeme Vám za pomoc a spoluprácu pri celoslovenskej verejnej zbierke Biela pastelka 2022. Aj vďaka Vášmu nasadeniu a ochote sa nám podarilo v Prešovskom kraji vyzbierať nádhernú sumu 31 411,97€!

              Dobrovoľníci z Vašej školy vyzbierali sumu: 262,99 €

              ĎAKUJEME!

              Výnos verejnej zbierky Biela pastelka je určený na pomoc tým, ktorí stratili zrak a snažia sa s touto ťažkou situáciou vyrovnať. Svojím zapojením ste tak priamo pomohli ľuďom so zrakovým postihnutím, ktorí žijú vo Vašom meste, okrese či kraji.

              Poďakovanie patrí v prvom rade Vám, milí učitelia, žiaci. Veríme, že to pre Vás bola zaujímavá skúsenosť. Ďakujeme aj vedeniu Vašej školy za podporu, spoluprácu a pomoc s koordináciou zbierky.

              V mene zrakovo postihnutých spoluobčanov Vám ďakujeme a prajeme veľa dobrého do ďalších dní.

              Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska

              Slovak  Blind  and  Partially  Sighted Union

              Krajské stredisko

              Kollárova 11

              080 01 Prešov

          • Základný korčuliarsky výcvik
            • Základný korčuliarsky výcvik

              4. 11. 2022

              V dňoch od 7. 11. 2022 -  11. 11. 2022 žiaci 2. ročníka absolvujú základný korčuliarsky výcvik. Na základe informovaného súhlasu výcvik absolvuje 40 žiakov. Naším cieľom je, aby sa žiaci začiatočníci naučili korčuľovať a žiaci, ktorí už ovládajú techniku korčuľovania, aby sa v nej zdokonalili, pritom sa pobavili, zdravo si zašportovali a utužili kamarátske vzťahy. Športu zdar!

              Žiaci, ktorí ostávajú v škole, učia sa podľa rozvrhu 2. A triedy v 2. A triede.

          • V ríši rozprávok
            • V ríši rozprávok

              8. 11. 2022

              Kde bolo, tam bolo...

              Za siedmymi horami..

              Kde sa piesok lial a voda sypala...

              Sú vám povedomé tieto vety? Pýtate sa kdeže ste sa s nimi stretli? Nuž v rozprávkach. Áno, v rozprávkach, ktoré nás sprevádzajú od útleho detstva.

              Dňa 21.10.2022 deti ŠKD na Ul. Komenského 13 využili príležitosť „stretnúť sa“ s divadelnými bábkami v rámci krásneho projektu pod názvom  Po stopách Dobšinského, ktoré realizovalo KC Na Korze v Sabinove v spolupráci s Bábkovým divadlom spod Spišského hradu.

              Deti okrem jednotlivých bábok a rozprávkových výprav  zaujalo pútavé rozprávanie pani Ivety Glazunovej, ktorej touto cestou chceme veľmi pekne poďakovať.